De Filosofietuin (voor kids 7-12 jr)

7 - 12 Jaar

FILOSOFIE, KUNST, WETENSCHAP, KINDERFILOSOFIE, 21-EEUWSE VAARDIGHEDEN, VERRIJKINGSONDERWIJS, BILDUNG, BURGERSCHAP, DIALOOG

De Filosofietuin: 'Grote Vragen voor kleine kinderen' (7-12 jr)


Mijn naam is Ruud van der Meulen: 'freelance filosofiemeester' en pappa van Ebbe (7 jaar). Vanaf begin 2018 verzorg ik vanuit De Filosofietuin in Nijmegen en omstreken verrijkingslessen filosofie, kunst & wetenschap. Mijn lesaanbod van 'Grote Vragen voor kleine kinderen' richt zich op alle nieuwsgierige kinderen tussen de 7 en de 12.


AANBODSVORMEN


- Buitenschools. Filosofieclub Junior: na school in de buurt. Wekelijks een vast lesuurtje filosofie in de wijk. Flexibel lidmaatschap: elke maand start een nieuwe minicursus waarop kan worden ingeschreven. Een minicursus bestaat telkens uit 4 samenhangende, wekelijkse lessen van 1 uur rondom een bepaald thema. Kleinschalige lesgroepen van minimaal 6 en maximaal 10 kinderen. Waar mogelijk ingedeeld naar leeftijd. Kosten: 8 euro per les, 32 euro per minicursus.


- Binnenschools. Filosofieplus: onder school op school. Opzet vergelijkbaar met Filosofieclub Junior. Aanbod op maat in overleg (eenmalige workshop of gastles, één of meerde minicursussen, of doorlopende leerlijn met vast, wekelijks filosofie-uurtje).


VOOR WIE IS DE FILOSOFIETUIN?


Ben je tussen de 7 en de 12? En stel jij jezelf ook wel eens van zulke verwonderde vragen? Kom dan naar de gratis proefles 'Kunnen dieren denken?' van De Filosofietuin!


Kun je vrienden met een robot worden? Hoe groot is het heelal? Is tijdreizen mogelijk? Waar zit mijn ziel? Ben ik mijn brein? Moet je altijd eerlijk zijn? Als je veel speelgoed hebt, ben je dan gelukkig? Hoe kan iets kunst zijn als zoveel mensen het lelijk vinden? Waarom spelen jongens met LEGO Star Wars en meisjes met LEGO Friends?


De Filosofietuin is er voor alle nieuwsgierige kinderen uit Nijmegen en omstreken. In kleine groepjes van 10 kinderen ga je wekelijks een uurtje op filosofische ontdekkingsreis. 'Filosofiemeester' Ruud van der Meulen is je reisleider. Wil je een indruk krijgen van wat je tijdens zo'n denkavontuur allemaal kunt beleven? Bekijk dan de video-bijlage met het kennismakingsfilmpje van De Filosofietuin, met onder meer de kinderen van de Sint Nicolaasschool Nijmegen.


HOE ZIEN MIJN FILOSOFIELESSEN ERUIT?


Aan het begin van de les stel ik jullie een vraag. Bijvoorbeeld: 'Kunnen dieren denken?'. Tijdens het kringgesprek verzinnen jullie je eigen antwoorden. Daarna vertel ik jullie meer over de antwoorden van beroemde filosofen en wetenschappers. Maar ik laat jullie vooral zelf ervaren, onderzoeken en verbeelden. Met filmpjes, verhalen en uitdagende opdrachten, zoals sprookjes, mythen, quizzen, puzzels, proefjes, gedachte-experimenten, rollenspellen, tekenen (mindmappen) en animatiefilmpjes maken.


Kortom: op speelse wijze laat ik jullie hersenen 'knetteren' en 'kraken'!MINICURSUSSEN (concept-jaarprogramma)


#1. Wat maakt de mens zo bijzonder?


Les 1. Kunnen dieren denken?


Les 2. Kun je echte vrienden met je huisdier worden?


Les 3. Kunnen we robotmensen bouwen?


Les 4. Willen we de mens blijven verbeteren?


#2. M/V: wat is 'normaal'?

Les 1. Dat is toch niet 'normaal'!


Les 2. Waarom spelen meisjes met LEGO Friends en jongens met LEGO Star Wars?


Les 3. Usain Bolt vs. Daphne Schippers: rent een man altijd sneller dan een vrouw?


Les 4. Over luizenmoeders, vaderschapsverlof, pappadag en de afwas: wie doet wat?


#3. Wat als je de baas over de tijd was?

Les 1. Tijdreizen: kan dat?


Les 2. Waarom lijkt als je lol hebt de tijd sneller te gaan?


Les 3. Hebben we nu meer vrije tijd dan vroeger?


Les 4. Verlangen naar het verleden: was vroeger werkelijk (bijna) alles beter?


#4. Wie krijgt wat en wat geeft dat?


Les 1. Moet een bankier meer geld verdienen dan een vuilnisman?


Les 2. Over delen, ruilen en kopen: een beknopte geschiedenis van geld


Les 3. Als je heel veel speelgoed hebt, ben je dan gelukkig?


Les 4. Waardoor zijn sommige mensen rijk en andere mensen arm?


#5. Weet je dat wel zeker...?

Les 1. Hoe weet de man die terugdenkt aan zijn droom waarin hij een vlinder werd zo zeker dat hij niet eigenlijk een vlinder is die nu droomt dat hij een man wordt die terugdenkt aan zijn droom waarin hij een vlinder werd?


Les 2. Is dit rietje nou krom of recht?


Les 3. Nepnieuws: is alles waar wat in de krant staat?


Les 4. Wat is wetenschap?

#6. Wat een kunst is dat!PROEFTUINTJES IN NIJMEGEN MET BINNENKORT GRATIS PROEFLES


Brakkenstein. Wijkplaats/Eetcafé BUUR, dinsdag 27 februari, 15.00-16.00 uur.


Galgenveld. Dienstencentrum Oud Burgeren Gasthuis, woensdag 21 maart, 13.00-14.00 uur.


Hees. Zorgcentrum Sint Jozefklooster, woensdag 28 maart, 16.00-17.00 uur.


Lent. Voorzieningenhart De Ster, woensdag 14 maart, 14.15-15.15 uur.


Malden. Multifunctioneel Centrum Maldensteijn, 7 maart, 12.45-13.45 uur.


SAMENWERKEN?


Bent u werkzaam bij een instelling voor opvang (BSO of IKC), onderwijs (basisschool) of welzijn en heeft u belangstelling voor mijn concept, dan nodig ik u van harte uit om contact met me op te nemen. Wellicht kan uw organisatie mijn aanbod bij Nijmeegse kinderen onder de aandacht brengen of ondersteunen bij het vinden van geschikte lesruimten. Of wellicht heeft uw organisatie belangstelling om eens via een proefles op uw locatie met het aanbod van De Filosofietuin kennis te maken.MEER WETEN?

Zie de website van De Filosofietuin voor verdere info over het concept, alsook over de methode 'Paradox' (voor 360-graden denken) die ik momenteel vanuit De Filosofietuin ontwikkel. In mijn onderwijsvisie kunnen integrale lessen op het snijvlak van filosofie, kunst & wetenschap een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden als kritisch denken, creatief denken en dialogisch samenleven.De Filosofietuin


Een binnen- en buitenschools aanbod van verrijkingslessen filosofie, kunst en wetenschap voor kinderen van 7-12


Dr. Ruud van der Meulen


Meer info: Website| Facebook| Twitter| YouTube | LinkedIn


Contact: defilosofietuin@gmail.com | 06-27210071

Media van broedplaats